Vind de tuinbank die je tuin kleur geeft
Investeren in een tuinbank of buitenbank is een geweldige manier om je tuin te upgraden, waardoor je familie en gasten een comfortabele plek hebben om te ontspannen en van de buitenruimte te genieten. Het plaatsen van een tuinbank is een van de beste manieren om de ruimte charmanter en meer uitnodigend te maken dan die nu al is. Met een breed scala aan beschikbare tuinbankjes, is het kiezen van de juiste bank eenvoudiger als je weet welk type of stijl je nodig hebt voor je ruimte.
Een tuinbank moet stevig en comfortabel zijn. Hij moet ook de sfeer van je buitenruimte verhogen. Als je je afvraagt welke buitenbank je moet kiezen, helpen we je graag bij het selecteren van de juiste bank voor jou. Deze gids leidt je door de verschillende stadia van het kiezen van een comfortabele en trendy tuinbank.
Het juiste materiaal voor je tuinbank kiezen
Materiaal is één van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het zoeken naar een tuinbank. Je materiaalkeuze heeft invloed op de duurzaamheid, het comfort en het uiterlijk van de bank. Tuinbanken zijn er van diverse materialen. Hieronder kijken we naar de verschillende materialen die je kunt kiezen voor je tuinbank.
Een tijdloze klassieker: de buitenbank van hout
Een traditionele keuze: een houten tuinbank ziet er altijd aantrekkelijk en mooi uit. Houten tuinbanken gemaakt van hoogwaardig hout zijn zeer duurzaam. Er zijn twee soorten hout: zachthout en hardhout. Zachthout is een goedkopere en minder duurzame houtsoort. Het wordt vaker gebruikt bij binnenmeubelen, omdat het niet zo goed bestand is tegen zware weersomstandigheden.
Hardhout, aan de andere kant, is robuust, harder en heeft een dichtere samenstelling. Een van de meest gebruikte hardhoutsoorten is teakhout. Het is een uitstekende keuze voor het maken van houten buitenbanken vanwege het hoge oliegehalte, waardoor het vocht- en insectenbestendig is. Acacia is een ander geweldig hardhout dat je kunt kiezen voor je tuinbank.
Voor gemakkelijk en weinig onderhoud, neem een stalen tuinbank
Sterk en gemakkelijk te onderhouden, een metalen tuinbank ziet er modern en klassiek uit. In tegenstelling tot hout, zijn metalen tuinbankjes verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen. Je kunt ook een metalen bank in je favoriete stijl of ontwerp vinden. Dit zijn de meest voorkomende metaalsoorten die worden gebruikt om tuinbanken te maken:
-
Aluminium: buitenbanken van aluminium zijn lichtgewicht, maar niet erg sterk. Het belangrijkste voordeel van aluminium is dat het bestand is tegen roest.
-
Smeedijzer: zwaar, maar smeedijzer is ook sterk en duurzaam. De meeste ijzeren tuinbanken zijn gepoedercoat of geverfd om ze te beschermen tegen roest en krassen.
-
Roestvrij staal: roestvrij staal staat bekend om zijn uitstekende weer- en roestbestendige eigenschappen en is een van de sterkste materialen voor tuinbanken. In tegenstelling tot aluminium, is roestvrij staal robuust en zwaar.
Let op dat dit niet de enige metaalsoorten zijn die je kunt gebruiken voor tuinbanken. De hierboven beschreven metaalsoorten bieden echter wel de grootste voordelen en aanbod voor een fijn bankje in de tuin.
Makkelijk in onderhoud: een kunststof tuinbank
Lichtgewicht en veelzijdig, kunststof is een van de beste materialen voor tuinbanken. Het bestaat in een breed scala aan kleuren en ontwerpen. Kunststof tuinbanken zijn ook gemakkelijk te onderhouden. Je hoeft ze alleen maar af te vegen met lichte zeepoplossing om ze in goede staat te houden.
De meeste kunststof bankjes zijn gemaakt van robuust kunststof, zodat ze de elementen van de seizoenen kunnen weerstaan. Als je in een omgeving met veel wind woont (zoals aan zee), is het misschien slim om je kunststof bankje op je balkon vast te zetten om te voorkomen dat hij door de wind wordt weggeblazen.
De laatste trends in de meubelindustrie: Rattan tuinbanken
Rattan is een van de populairste trends in de meubelindustrie. Dit materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Een van de belangrijkste voordelen van het kopen van rattan tuinbanken (die ook regelmatig een rotan tuinbank wordt genoemd) is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Het onderhoud vereist enkel een doekje en wat zeepwater.
Bovendien is rattan weerbestendig, waardoor het een geweldige keuze is voor tuinbanken, omdat ze het hele jaar door de elementen moeten weerstaan. Rattan tuinbanken kunnen extreme weersomstandigheden verdragen met behoud van hun natuurlijke uitstraling.
Welke maat is juist voor jouw tuinbank?
Tuinbanken zijn er natuurlijk in verschillende maten en namen, maar je kan ze gemakkelijk in een categorie stoppen. Het is belangrijk om de juiste pasvorm voor je tuin te vinden. Om de grootte van de bank te bepalen, moet je rekening houden met je het level van comfort wat je wenst en wat je wensen zijn. Hier geven wij je richtlijnen om je te helpen bij het kiezen van de grootte van het bankje in je tuin.
Denk aan de hoogte van je tuinbank
De standaardhoogte van een tuinbank is 40 cm. Afhankelijk van de hoogte die comfortabel voor jou is, kies je een hoogte tussen 35 en 48 cm. De meeste tuinbanken van deze hoogtes zijn comfortabel voor de meeste mensen. Maar je kunt ook tuinbanken vinden met een hoogte buiten dit segment op onze website. We proberen het grootste assortiment samen te stellen, dus we hebben ook producten waar minder mensen naar kijken, maar tóch heel belangrijk kunnen zijn. Zeker als je heel erg lang of juist klein bent.
Neem ook de diepte en breedte in overweging
Zitdiepte verwijst naar de afstand van de voor- naar de achterzijde van de tuinbank. De standaarddiepte van een buitenbank is 40 cm. Rugloze tuinbanken zijn dieper om gebruikers in staat te stellen gemakkelijk vooruit of achteruit te bewegen. De breedte van de parkbank moet ten minste 1,3 meter zijn als je van plan bent om er met ze tweeën op te gaan zitten. Maar hiervoor raden we vaak aan om minstens een breedte van 1,5 meter aan te houden. Zo houd je nog wat ruimte over voor comfort namelijk. Sommige bankjes hebben doorlopende zitplaatsen, zoals bankjes die rond een vuurplaats worden gebruikt.
Wil je een rugleuning of juist niet?
Niet alle tuinbanken hebben een rugleuning. In feite hebben sommige banken geen rugleuning nodig, zoals die je met je terrastafel gebruikt. Wanneer je een tuinbank met rugleuning wilt kopen, kies er dan een met een rugleuning die zich ten minste 40 cm boven de zitting uitstrekt. Je kunt een rugleuning kiezen die iets naar achteren of loodrecht op de zitting staat. Als je voor een model met hellende rugleuning gaat, zorg er dan voor dat de helling van de tuinbank ongeveer 15 graden is voor extra comfort.
Denk ook of je een armleuning wilt
Hoewel tuinbanken niet per se een armleuning nodig hebben, is het kiezen van een tuinbank met armleuningen geweldig om je te helpen bij het opstaan. Deze tuinbanken bieden ook een comfortabele plek om je arm op te laten rusten. De armleuning moet zich ongeveer 20 cm vanaf de bovenkant van de zitting uitstrekken. Je kunt elke gewenste breedte kiezen, hoewel een breedte van 10 tot 12 cm voor de meeste mensen werkt.
Manieren om je tuinbank de buitenruimte te laten transformeren in je favoriete ruimte van het huis
Een bank is een geweldige aanvulling op elke tuin. Het is meer dan alleen een plek om te zitten. Het is een plek waar je met familie en vrienden samenkomt als de zon schijnt. Daardoor draagt een tuinbank niet alleen bij aan de uitstraling van je tuin, maar kan ook worden gebruikt om de toon of sfeer van een ruimte te bepalen of om meer gasten te ontvangen. Want hoe meer mensen, hoe beter. Zorg dan wel dat je dan een comfortabele tuinset hebt waar mensen ook graag in rondhangen.
Er zijn veel leuke manieren hoe je een tuinbankje kunt implementeren om de perfecte buitenzithoek te creëren. Hier zijn een paar creatieve manieren om een buitenbankje te mengen met andere buitenstukken, om zo een fijne look te creëren.
Creëer een leuk thema in je tuin door een tuinbankje in stijl
Niet alleen je interieur heeft een eigen stijl, je kan dit ook goed doortrekken naar de buitenruimtes. Tegenwoordig is het ook heel hip om stijlen te mixen met elkaar. Heb je binnen bijvoorbeeld een strak, moderne stijl? Dan zou je buiten misschien een houten bankje en tafels neerzetten, om zo een wat landelijker gevoel te creëren thuis.
Gebruik je tuinbank als ontspanningsmoment bij het tuinieren
Ben je al vaak aan het tuinieren in je tuin? Dan is een tuinbank kopen geen overbodige luxe. Zeker wanneer je zelf druk in de weer bent met, letterlijk gesproken natuurlijk, de bloempjes en de bijtjes, dan is een buitenbank dé perfecte plek om volledig even tot rust te komen.
Creëer een gezellige ruimte met een L-vormige bank
Een L-vormige tuinbank is perfect voor een hoekopstelling. De zitting is ruim genoeg voor meerdere mensen. De indeling is geweldig voor het voeren van face to face gesprekken.
Of het nu op een beschutte plek of op het terras is, een L-vormige tuinbank is perfect voor in de tuin. Bovendien zijn deze banken modern en trendy, waardoor ze een goede optie zijn voor het creëren van een naadloze overgang van binnen naar buiten.
Kies gebogen banken voor kleine tuinen
Gebogen tuinbanken zijn een groeiende trend onder tuinontwerpers. Dit model is een goede optie voor een kleine tuinbank, omdat hij niet veel ruimte in beslag neemt. Hun aantrekkelijke rondingen geven je tuin een zachtere en vloeiende vorm.
Gebogen banken kunnen ook een blikvanger in je tuin zijn. Hun strakke hoeken kunnen worden gebruikt om de ruwe rondingen te vervangen, waardoor een opvallend effect ontstaat, precies wat je nodig hebt bij het kiezen van een designthema voor je buitenruimte.
Je tuinbanken onderhouden
Na een paar seizoenen kan het zo zijn dat de bank tekenen van veroudering gaat vertonen met vlekken, meeldauw of corrosie. Hier volgen onderhoudstips om ervoor te zorgen dat je tuinbank er jarenlang prachtig uitziet.
-
Lichte reiniging
De eerste stap om te nemen is om wat lichte reiniging te doen. Gebruik een borstel met zachte haren om oppervlakken af te vegen. Je kunt de bank ook afspoelen met schoon water.
-
Gebruik een zacht reinigingsmiddel
Reinig je buitenbank met milde afwasmiddel. Gebruik een zachte borstel of spons om het vuil van het oppervlak te verwijderen. Spoel af met schoon water en dep droog met een schone doek.
-
Gebruik geen agressieve middelen
Gebruik geen bleekmiddel of agressieve chemicaliën op je tuinbank. Heb je een tuinbank van hout? Kijk dan naar onze houtverzorgingsset. Maar ook verzorgingssets voor leer of textiel (materialen die je meestal niet vaak worden gebruikt als tuinbank) kan je op de link vinden. Als je een nieuw, ander schoonmaakmiddel wilt gebruiken, probeer deze dan eerst op een onopvallende plek.
-
Gebruik een meubelhoes
Gebruik een hoogwaardige hoes om je terrasbank te beschermen tijdens de winter. Dit vermindert de kans op schimmel en meeldauw op het meubilair.
Natuurlijk zijn er nog meer manieren om je tuinbankje en ander meubilair in een perfecte conditie te houden. Maar voor het merendeel van de mensen, zullen de huidige tips ruim voldoende zijn om je jarenlang plezier te voorzien van een tuinbank die eruit ziet alsof die gisteren is gekocht.
Mocht je nog vragen hebben over het materiaal, de soorten tuinbankjes of enige andere vragen, treuzel vooral niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservicemedewerkers staan je graag te woord bij al je vragen of opmerkingen. Hoe klein de vraag ook is, wij helpen je heel graag.