Het abc van stijlen met kleur

Interieur · 1. Juli 2022

Een vleugje kleur trekt het oog, verandert de sfeer en benadrukt bepaalde details in de ruimte. Toch kiezen weinig mensen voor sterke tinten bij hun interieurkleurdesign. Gelukkig kunnen we je vertellen dat het vrij eenvoudig is om kleuren te leren matchen voor een gebalanceerde look in interieurdesign.

We hebben alle geheimen voor accessoires met kleur, van het kiezen van de juiste interieurkleurcombinatie tot ideeën over het gebruik van het kleurenwiel in interieurdesign. Hoewel er belangrijke regels zijn die gevolgd moeten worden, is het spelen met kleur een van de leukste onderdelen van decoreren. Laten we aan de slag gaan met de abc van kleurstijlen om een consistente, maar levendige ruimte te creëren die je karakter weerspiegelt.

 

diddyeltouny (Instagram)

 

_instarior (Instagram)



Kleurregels in interieurdesign: heb ik een kleurenschema nodig voor het hele huis?


Het antwoord op deze vraag is ja en nee, afhankelijk van hoe je je jouw ruimte voorstelt. Terwijl we focussen op de basiskleurregels voor interieurdesign, willen we je aanmoedigen om ook je creativiteit en gevoel voor stijl te gebruiken. We kijken nu naar de drie belangrijkste regels die nodig zijn bij het gebruiken van een kleurenwiel voor interieurdesign.


Complementary scheme

1. Het complementaire kleurenschema


Een complementair kleurenschema bestaat uit 2 tegenover elkaar staande tinten op het kleurenwiel. De 3 traditionele kleurencombinaties om mee te beginnen zijn: rood en groen, geel en paars of oranje en blauw. Deze kleurencombinaties zijn bedoeld om te worden gebruikt als accenttinten, dus het is goed om neutrale kleuren toe te voegen voor balans.


 

inma_deconordic (Instagram)


2. De 60-30-10 kleurenregel


Volgens deze regel moet de dominante kleur 60% van de ruimte innemen, de secundaire kleur 30% en de accentkleur 10%. Genoeg gereken; zo pas je deze regel toe:

  • 60% weerspiegelt de algehele kleur van de ruimte - de achtergrond. Dit is de kleur die je voor de meeste muren zult gebruiken, evenals belangrijke meubelstukken, zoals je bank, en grotere woonaccessoires, zoals het vloerkleed.

  • 30% is je secundaire kleur, die diepte toevoegt en tegelijkertijd je hoofdkleur laat opvallen. We raden aan om deze kleur te gebruiken voor minder voor de hand liggende meubelen, zoals stoelen en bijzettafels, en ook voor gordijnen.

  • De resterende 10% is je accentkleur. Het kiezen van deze kleur is het leukste van allemaal, omdat je kleurtinten kunt toevoegen om de ruimte een opvallende charme te geven. Gebruik hem lichtjes in kussens, plaids en andere woonaccessoires. Bovendien heb je de flexibiliteit om deze elementen zo nodig te herschikken of te vervangen, om het design fris te houden.


 

raumhoch2 (Instagram)

 

zen_colors_home (Instagram)


3. Koele en warme kleuren mengen


Warme kleuren zijn onder andere rood, oranje, geel en naturel, omdat ze warmte en helderheid uitstralen. Als je wilt dat het interieurdesign in je woonkamer (en keuken) knusheid en kalmte uitstraalt, dan zijn dit uitstekende keuzes.

Blauw, groen, grijs en paars daarentegen zijn koude kleuren die subtieler zijn en tegelijkertijd rust in de ruimte uitnodigen. Daarom raden we je aan om ze in het interieur van je slaap- of badkamer te gebruiken.

 

linterieuradvies (Instagram)


Accessoires voor je huis met interieurkleurschema's


Enkele van de belangrijkste interieurkleurregels voor je huis staan hierboven vermeld. We zijn echter van mening dat regels (soms) moeten worden gebroken, vooral als het gaat om kleuraanpassing in interieurdesign. Bij het leren matchen van kleuren in interieurdesign, zijn er verschillende paden die je kunt volgen:

  • Je kunt kiezen voor een kleurenschema en deze in je hele huis gebruiken en alleen de focus veranderen door te spelen met verschillende tinten van dezelfde kleurenfamilie. Koelere tinten zijn bijvoorbeeld geschikt voor een rustige slaapkamer en leeshoek, terwijl warmere tinten beter zijn voor een levendige keuken of rond je entertainmentcentrum. Volgens de kleurenpsychologie hebben koele tinten een kalmerende invloed op ons, waardoor we kunnen relaxen en rusten. Warme kleuren hebben daarentegen een stimulerend effect, waardoor we ons optimistisch en levendig voelen.

  • We moedigen je ook aan om te profiteren van prachtige neutrale kleuren. In het interieurkleurdesign voor je huis voegt zwart een beetje (of meer) drama toe aan elke hoek en benadrukt het de belangrijkste decoratie-elementen. Wit zal de ruimte en het meubilair altijd opfrissen, waardoor het geheel een modernere sfeer krijgt. Grijs en beige kunnen worden gebruikt om een leeg canvas voor je inrichting te bieden of om levendige kenmerken af te zwakken.

  • Je kunt de Pantone kleur van het jaar 2022, Very Peri, kiezen om een moderne ruimte te creëren. Het gedurfde en creatieve blauw met violette ondertonen is zowel inspirerend als rustgevend en de dynamische aanwezigheid voegt diepte toe. Als een accentmuur in Very Peri te veel voor je is, stellen we voor om het in kleine beetjes in je interieur op te nemen.

 

kleurhumeur (Instagram)


♥ Protip: het gebruik van boeken, memorabilia en foto's om kleurtinten in een ruimte te brengen is de eenvoudigste manier om dit te doen. Planten en snijbloemen zijn ook essentieel in een gastvrije en levendige inrichting.