Kies een stevige en duurzame parasolvoet voor in je tuin
Parasolvoeten voor je tuinparasols zijn vaak één van dingen waar je het laatst bij stilstaat als je een de buitenruimte ontwerpt. Toch is het een essentiële accessoire die voorkomt dat je tuinparasol omwaait als de wind opsteekt. Het komt regelmatig voor dat de parasolvoet uiteindelijk te licht blijkt te zijn om de parasol op zijn plek te houden. Met de juiste parasolvoet die aansluit bij het ontwerp van je buitenruimte ziet je parasol er bovendien nog mooier uit en hoef je je geen zorgen te maken dat hij om kan waaien en zo schade aan je tuin zal toebrengen.
Het kan een grote uitdaging zijn om erachter te komen welke parasolvoet je moet kiezen. Zeker omdat wij een groot assortiment hebben om uit te kiezen. Maar maak je vooral geen zorgen, we zijn er om je te helpen. In deze tekst bespreken we alle basiskennis die je nodig hebt als je op zoek gaat naar de juiste parasolvoet.
Welk materiaal kun je het beste kiezen voor je parasolvoet?
Eén van de belangrijkste punten om je te bedenken wanneer je op zoek gaat naar een parasolvoet is het materiaal waar de voet van gemaakt is. Het materiaal dat je kiest bepaalt de look en de duurzaam van je parasolvoet. Hoewel je de parasol naar binnen haalt, blijft de voet in de meeste gevallen buiten staan, dus moet deze tegen alle weersomstandigheden kunnen. Dit zijn alle materialen waar je uit kunt kiezen voor een parasolvoet.
Een duurzame en stevige parasolvoet van gietijzer
Duurzame, stevige gietijzeren voeten houden je parasol rechtop in de wind. Het materiaal is daarnaast weerbestendig en heeft niet te lijden onder slecht weer. Het voordeel van dit materiaal is dat je de parasolvoet niet op hoeft te vullen met zand, grind of water. Ze bieden stabiliteit doordat ze zelf heel zwaar zijn. Het mooie is dat er heel veel verschillende designs beschikbaar zijn.
Een belangrijk punt om in de gaten te houden is dat je een gietijzeren parasolstandaard kiest die gepoederlakt (of gepoedercoat) is om te voorkomen dat het ijzer gaat roesten in vochtige omstandigheden, zoals regenval. Het enige nadeel van dit materiaal is dat het verplaatsen vaak moeilijk gaat omdat de parasolvoet zwaar kan zijn.
Een andere sterk materiaal voor een parasolvoet is staal
Parasolvoeten die van staal gemaakt worden, zijn sterk en vormvast. RVS is een goede keuze voor buitenmeubilair, omdat het roestvast en duurzaam is. Net als bij gietijzer hebben ook stalen voeten geen vulling nodig voor stabiliteit. Het nadeel van staal kan zijn dat kan gaan roesten. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door te kiezen voor een gepoederlakte of verzinkte variant.
Een parasolvoet die gemaakt is van hars is makkelijk te verplaatsen
Als je op zoek bent naar parasolvoet die makkelijk te verplaatsen is, dan is dit de beste optie. Ook voor mensen die hun tuin regelmatig opnieuw inrichten of zelfs vaker helemaal van design willen veranderen is dit een uitstekende keuze. Dit soort parasolvoeten leent zich hier uitstekend voor. Bovendien scheurt of brokkelt de stevige hars niet. Het voordeel en nadeel van dit materiaal is dat het minder zwaar is, dus zal de parasolvoet gevuld moeten worden met water, wat in de winter kan bevriezen als je hem in de winter buiten laat staan. Dit is makkelijk te voorkomen door de parasolvoet in de winter op te bergen in een tuinkast.
Belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een parasolvoet
Naast het materiaal zijn er nog een aantal andere eigenschappen waar je op zult moeten letten als je de juiste parasolvoet wilt kopen. Dat is onder andere het gewicht, de maat, de vulling, stabiliteit en de afmetingen van de paal. Hieronder bespreken we ze allemaal, zodat je ze beter kunt begrijpen.
Bedenk of je een zware of lichte parasolvoet wilt
Het gewicht van de parasolvoet bepaalt de stabiliteit. Als je een te lichte voet kiest, kan je parasol omvergeblazen worden door de wind. Maar wanneer je een te zware parasolvoet koopt, loop je het risico dat je hem niet kan verplaatsen. Daarom is het goed om in de gaten te houden dat het gewicht van de parasolvoet dat in productbeschrijving staat het gewicht van een gevulde voet is. Als je namelijk een parasolvoet koopt die niet gevuld hoeft te worden, dan is dat het daadwerkelijke gewicht van de parasolvoet. In tegenstelling tot een lichtgewicht voet, is een zwaardere parasolvoet doorgaans een stuk stabieler en duurzamer.
Bereken de afmetingen van de parasolvoet en de plek in je tuin
De meeste parasolvoeten zijn rond, dus is de aangegeven maat de diameter van de cirkel. Het gros van de voeten heeft een diameter van 51cm. Met deze maat past hij mooi onder de tafel, zonder te veel ruimte op het terras in te nemen of een obstakel te vormen. Ook is het kiezen van de juiste maat is belangrijk voor de stabiliteit van de parasol.
Kijk of de parasolvoet gevuld kan worden
Er zijn parasolvoeten die gevuld kunnen worden met water of zand zodat ze steviger blijven staan. Wij adviseren je om zand als vulling te gebruiken, omdat het een hogere dichtheid heeft en de parasol daardoor een betere balans krijgt. Massieve parasolvoeten van bijvoorbeeld gietijzer, hoef je niet op te vullen met zand of water. Dit komt omdat ze van hunzelf al erg zwaar zijn. Dit kan handig zijn, omdat je dan in de winter de parasolvoet niet hoeft op te bergen.
Lengte en diameter van de paal van de parasol
Bekijk eerst goed hoe groot de lengte en diameter van je huidige parasol is. Kleinere tuinparasols hebben dunnere stokken dan de grotere modellen met een stevige paal. Je zult ook rekening moeten houden met de lengte van de paal, vooral als je de voet onder je tafel wil zetten. Kies geen parasolvoet die te klein of te groot is om onder je tafel te passen.
Als je tuin veel wind heeft, kijk dan naar de stabiliteit van de parasolvoet
Met een stevige basis zorg je ervoor dat je parasol rechtop blijft staan. Bovendien moet de parasolvoet het juiste gewicht hebben om de parasol perfect in balans te kunnen houden en te voorkomen dat hij overhelt of heen en weer kan schommelen. De instelbare knop aan de parasolvoet hoor je strak genoeg aan te draaien om de paal vast stevig vast te zetten. In de regel zijn stalen en gietijzeren parasolvoeten het meest stabiel, omdat deze het zwaarste zijn. Als je tuin vaak winderig is, is dit misschien een reden om weg te blijven van een verrijdbare parasolvoet.