Het beste kookgerei voor je huis kiezen
Of je nu je kookgerei wilt vernieuwen, nieuwe gerechten wilt proberen of graag etentjes geeft, het vinden van het juiste kookgerei is cruciaal. Echter, met kookgereitechnologie dat evolueert en de vele merken die elke dag voorbij komen, kan het kiezen van pannen die bij je keuken en kookstijl passen uitdagend zijn, zelfs voor professionele koks.
Het is een belangrijke investering die je goed wilt doen. Het kennen van je kookbehoeften is de beste manier om je zoektocht naar het perfecte kookgerei te beginnen. Hoe vaak kook je? We hebben deze praktische handleiding gecreëerd om je te helpen het perfecte kookgerei voor je huis te vinden.
Welk materiaal moet je kiezen voor je kookgerei?
Het eerste waaraan je moet denken bij het kopen van kookgerei is materiaal. Het kiezen van het materiaal is een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen. Hieronder bekijken we de materialen waaruit je kunt kiezen.
Roestvrij staal
Bestand tegen vlekken en corrosie, roestvrij staal is een van de meest populaire materialen voor kookgerei. Roestvrij staal is geen goede geleider van warmte op zich, maar het kan worden gecombineerd met andere materialen om de geleidbaarheid te verbeteren.
Een belangrijk kenmerk om altijd op te letten is of het kookgerei een ingekapselde bodem heeft. Ingekapseld roestvrij staal is niet alleen kosteneffectief, maar geleidt ook warmte veel beter. Roestvrij staal kan ook worden gecombineerd met andere materialen zoals aluminium en koper om de warmteverdeling en geleidbaarheid te verbeteren.
Bovendien vereist het niet het regelmatige smeren dat ander kookgerei vereist. Het is de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardig kookgerei dat onderhoudsarm is.
Gietijzer
Er gaat niets boven de veelzijdigheid van gietijzeren kookgerei. Het kan worden gebruikt in een ovens, op kookplaten of open vuur. Dit dikke metaal heeft een stevige kristallijne structuur die het een immense duurzaamheid geeft. Gietijzer is ook beter in het vasthouden van warmte in vergelijking met andere materialen. Het houdt warmte vast en straalt dit daar naar het voedsel.
Het belangrijkste nadeel van gietijzer is dat het op de lange termijn zwakker wordt en roest. Het inwrijven met olie gevolgd door wat warmte creëert echter een beschermlaag die het kookgerei in goede staat houdt. Als het goed wordt onderhouden kan je jarenlang probleemloos koken met gietijzeren kookgerei.
Aangezien gietijzer gevoelig is voor roest, is het raadzaam om vloeistoffen niet te in de pan te bewaren. Het is ook een goed idee om gietijzeren kookgerei na het koken schoon te vegen en alleen met de hand te wassen, indien dat nodig is.
Aluminium
Aluminium kookgerei is niet alleen lichtgewicht, maar ook een goede warmtegeleider. Ook is aluminium goedkoop en het vergt weinig onderhoud. Het is echter gevoelig voor kromtrekken en deuken, omdat het een lichtgewicht materiaal is.
Het wordt afgeraden om zuur of alkalisch voedsel met aluminium kookgerei te bereiden, omdat het met aluminium zal reageren. Verwijder ook voedsel onmiddellijk na het koken om te voorkomen dat het metaal absorbeert.
Waar je op moet letten bij het selecteren van kookgerei
Nu je weet uit welke meest voorkomende materialen je kunt kiezen, is de volgende stap weten op welke kenmerken je moet letten bij het kopen van kookgerei.
Warmtegeleidbaarheid
Niet alle metalen zijn goede warmtegeleiders. Gietijzer is bijvoorbeeld een goede warmtegeleider, maar roestvrij staal niet. Kookgerei met een hogere geleidbaarheid zorgt ervoor dat je eten gelijkmatig wordt verwarmd. Het zal ook snel reageren op temperatuurveranderingen wanneer je de warmte verlaagt of verhoogt.
Reactiviteit
Ongeacht het type kookgerei dat je wilt kiezen, je gezondheid komt op de eerste plaats. Sommige kookgerei reageert met voedsel en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Aluminium reageert bijvoorbeeld met zure voedingsmiddelen zoals tomaten. Dus als je dergelijk voedsel in een aluminium pan bereidt, dan trekt het metaal in het voedsel. Let altijd op reactiviteit bij het kiezen van kookgerei.
Duurzaamheid
Sommige pannen blijven jarenlang in topconditie, hoe vaak je ze ook gebruikt. Een dergelijk geweldig type kookgerei is roestvrij staal.
Onderhoud
Je moet ook rekening houden met de hoeveelheid onderhoud dat nodig is om het kookgerei in topconditie te houden. Als je het niet leuk vindt om je kookgerei elke avond te moeten poetsen voordat je naar bed gaat, dan ben je beter af met opties die weinig onderhoud vereisen, zoals gietijzer.
Onderhoudsadvies voor kookgerei
Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het onderhouden van kookgerei is het materiaal waarvan het is gemaakt. Sommige materialen vereisen meer onderhoud dan andere.
-
Gietijzer vereist weinig onderhoud. Inbranden, een proces waarbij olie herhaaldelijk op het oppervlak van het kookgerei aangebracht en verhit wordt, houdt dit kookgerei gedurende vele jaren in goede staat. Reinig het na gebruik minimaal.
-
Roestvrij staal is het gemakkelijkste materiaal om te onderhouden. Na gebruik hoef je het alleen nog maar met de hand te wassen met zeepwater. Gebruik geen schuursponsjes, deze kunnen krassen veroorzaken.
-
Aluminium is gevoelig voor verkleuring. Je kunt je aluminium kookgerei tegen verkleuring beschermen door het langere tijd in zeepwater te laten weken. Je kunt ook een staalwol spons gebruiken om verbrand voedsel te verwijderen.
Blader door ons uitgebreide assortiment om het perfecte kookgerei voor je huis te vinden.